Yatırımcılar gelişen piyasalar konusunda karamsar
Yatırımcılar tarifeler nedeniyle gelişmekte olan piyasalar konusunda karamsar, fon yöneticileri riskli varlık durumlarını azaltıyor.

Yatırımcılar, ABD’nin tarife siyasetlerinin, gelişmekte olan ülke piyasalarının (EM) riskli yatırım araçlarında yaşanan kayıpları daha da derinleştirmesini bekliyor.
MSCI Gelişen Piyasalar Döviz Endeksi geçen haftayı son beş ayın en yüksek düzeyinden kapatırken, yatırımcılarla yapılan görüşmeler varlık sınıfına yönelik karamsarlığın arttığını ve fon yöneticilerinin ticaret savaşına hazırlandığını gösterdi.
Kolombiya pezosu ve Endonezya rupiahı geçen hafta gelişen piyasalar ortasında en çok düşen para üniteleri oldu. Çin yuanının “mütevazı” bir bedel kaybına hazırlandığı ve Güney Afrika randı ile Latin Amerika para ünitelerinin muhtemelen zayıf düzeylerde kalacağı konusunda uyaran Societe Generale SA (SocGen) stratejistleri, gelişen ülke para ünitelerinin birçoklarının kıymet kaybedeceği görüşünde.
Phoenix Kalen liderliğindeki SocGen analistleri, “Gelişen ülke para ünitelerinde yıkım hala devam ediyor, fakat yavaşlayacak” diye yazdı.
Morgan Stanley: TL ile carry trade süreci tavsiye etmiyoruz
Goldman Sachs Group Inc. stratejistleri de dolardaki gevşemenin muhtemelen başka büyük gelişmiş ülkelerdeki döviz kurlarını destekleyeceğini, gelişen ülke para ünitelerini ise desteklemeyeceğini öngördü.
MSCI Gelişen Piyasa Endeksi’nin hafta içinde yüzde 3,7 kıymet kaybetmesiyle pay senetleri de sert bir darbe aldı. Bu yıl Türkiye, Endonezya ve Güney Kore’de yaşanan siyasi çalkantılar yatırımcıların EM’lerde risk alma konusundaki tasalarını artırdı.
Türkiye’de Morgan Stanley varsayımlarını revize ederek Türk lirasının yılsonuna kadar zayıflayacağını öngördü ve TL ile carry trade yapılmamasını tavsiye etti.
Hande Küçük ve Arnav Gupta’nın da ortalarında bulunduğu bankanın analistleri, “Yabancı durumu, gümrük tarifeleriyle ilgili global riskten kaçışa cevap olarak bu hafta muhtemelen daha da azaldı, bu da lokal döviz talebinin rezerv görünümü için temel belirleyici olacağı manasına geliyor” diye yazdı.