Dolar 37,8554
Euro 41,1779
Altın 3.695,31
BİST 9.348,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 23°C
Az Bulutlu
Elazığ
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 10°C

Lityum iyon piller Google’ın data merkezlerini şekillendiriyor

Data merkezlerinde lityum iyon pillerin kullanımı artıyor. Google, sunucularına yedek güç sağlamak için bilgi merkezlerine 100 milyon lityum iyon hücre yerleştirdiğini duyurdu.

Lityum iyon piller Google’ın data merkezlerini şekillendiriyor
REKLAM ALANI
13 Mart 2025 21:00
24

HANDE BERKTAN

Veri merkezlerinde lityum iyon pillerin kullanımı artıyor. Artık kesintisiz güç kaynaklarında yaygın olarak kullanılan bu pillerin bilgi merkezi pil pazarının yaklaşık yüzde 38’ini oluşturuyor.

ARA REKLAM ALANI

Bazen küçük bir haber bile yüzeyin altında gizlenen daha büyük eğilimlere işaret edebiliyor. Örneğin, Amerikan teknoloji şirketi Google, yedek güç sağlamak için data merkezlerine 100 milyon lityum iyon hücre yerleştirdiğini duyurdu. Tek başına, dünyayı sarsacak bir haber değil. Lakin dünyayı sarsan bir eğilime ışık tutuyor. Piller her yerde ve elektrikli araçların maliyetlerini düşürmek için yapılan amansız baskı sayesinde iktisadın sayısız alanında değişime yol açıyor. Lityum iyon pillerin kurşun-asit pillere kıyasla daha küçük ayak izi, daha kolay bakımı ve daha uzun ömrü oluyor.

Yıllar evvel, Google’ın data merkezlerinde sunucu rafları kurşun asitli pil yedekleme üniteleriyle sabitlenmişti. Eski hurdalar güvenilirdi lakin tıpkı vakitte hantal, ağır ve çok da güçlü değillerdi. Fakat Google bunları lityum iyon hücrelerle değiştirdikçe yararları katlanarak arttı. Google, kullandığı hücrelerin eski kurşun-asit pillerinin iki katı güç tuttuğunu ve yarı yarıya daha az yer kapladığını söylüyor.

İnsanlar konutlarda, fazla güneş gücünü depolamak ve elektrik kesildiğinde ışıkları açık tutmak için büyük, çok kilovatlık piller takıyor. Panasonic, 2015 yılında açıldığından bu yana, Nevada tesisinden, 10 milyardan fazla pil sevkiyatı gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.