Dolar 37,8554
Euro 41,1779
Altın 3.695,31
BİST 9.348,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 23°C
Az Bulutlu
Elazığ
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 10°C

AB kritik ilaç üretimini artırmak istiyor

Avrupa Birliği (AB), ilaçlarda yaşanan tedarik derdini gidermek ve kritik ilaçların Avrupa’da üretimini sağlamak için yasa hazırladı.

AB kritik ilaç üretimini artırmak istiyor
REKLAM ALANI
12 Mart 2025 00:37
24

AB Kurulu, kıymetli ilaçların AB ülkelerinde bulunabilirliğini artırmak için hazırlanan Kritik İlaçlar Yasası teklifi hakkında açıklama yayımladı.

Teklifin, ilaçlarda tedarik zincirini çeşitlendirmeyi, AB’de ilaç üretimini artırmayı ve insan sıhhatini muhafazayı amaçladığına işaret edilen açıklamada, kanunla AB ilaç bölümüne takviye sağlanacağı vurgulandı.

ARA REKLAM ALANI

Açıklamada, yasa ile piyasalarda bulunamayan ve ortak yarar sağlayacak ilaçlara erişimin iyileştirileceği belirtildi.

İlaçlarda dışa bağımlılıkları azaltmanın hedeflendiği anımsatılan açıklamada, bilhassa az sayıda tedarikçi, üretici yahut ülkeden sağlanan ilaçlar ve etkin bileşenlerde AB’nin daha güçlü hale getirilmesinin hedeflendiği bildirildi.

AB’nin üretimde daha cazip hale getirilmesi planlanıyor

Açıklamada, AB ülkelerinin son yıllarda önemli ilaç kıtlığıyla karşı karşıya kaldığına işaret edilerek, Kovid-19 salgını ve jeopolitik tansiyonlar üzere global zorlukların AB’nin ilaç tedarik zincirindeki değerli zafiyetleri ortaya koyduğu belirtildi.

İlaç konusundaki kıtlıkların hastaların hayatlarını riske atabileceği ve sıhhat sistemleri üzerinde değerli yük oluşturabileceğine dikkat çekilen açıklamada, ilaç kıtlıklarının üretim ve tedarik zinciri problemleri yahut kaynaklar için global rekabetten kaynaklanabildiği anımsatıldı.

Açıklamada, Kritik İlaçlar Maddesi’nin AB’yi ilaçların üretiminin daha cazip olacağı bir yer haline getirmeyi amaçladığı anımsatılarak, “Yasa, tedarik zincirlerini daha sağlam hale getiren hareketleri teşvik edecek, AB’de kritik ilaçların üretimini artıran şirketlere yatırımları kolaylaştıracak ve üye ülkelerin ortak alım yapmak üzere bir ortaya gelmelerine imkan sağlayacak.” sözü yer aldı.

Stratejik projeler ile kritik ilaçlar yahut bunların bileşenleri için AB içinde üretim kapasitesi kurulacağına işaret edilen açıklamada, bu kapsama giren projelerin fonlara daha kolay erişebileceği, müsaade prosedürlerinin hızlandırılacağı, bilimsel ve düzenleyici dayanak verileceği belirtildi.

Açıklamada, üye ülkelerin stratejik ilaç projelerine kamu takviyesi sunmalarına yardımcı olunacağına dikkati çekilerek, üye ülkelerin tedarik zincirlerinin dayanıklılığını çeşitlendirmek ve teşvik etmek için kamu alımlarını kullanabilecekleri kaydedildi.

Emsal düşünen ülkeler ortası iştirakler üzerinde çalışılacak

Kritik ilaçları tedarik edenlerin ilgili prosedürlerine çeşitli girdi materyalleri ve tedarik zincirleri müşahedesi üzere ihtiyaçları eklemeleri gerekeceği bilgisine yer verilen açıklamada, tek bir yahut hudutlu sayıda ülkeye yüksek bağımlılık olması durumunda, AB’de kritik ilaç üretimini destekleyen tedarik koşullarının kullanılmasının gerekeceği belirtildi.

Açıklamada, AB genelinde kritik ilaçların bulunabilirliğini artırmak için farklı üye ülkeler ortasında ortak tedarikin destekleneceği bildirilerek, tedarik zincirini genişletmek ve sonlu sayıda tedarikçiye olan bağımlılığı azaltmak için emsal düşünen ülkeler ve bölgelerle memleketler arası paydaşlıklar üzerinde çalışılacağına işaret edildi.

Özellikle jenerik ilaçların üretimi uzun bir müddettir Avrupa dışında yapılıyor. AB, temel ilaçlar ve farmasötik bileşenler konusunda belli tedarikçilere ve Çin ve Hindistan üzere ülkelere bağımlı durumda bulunuyor. Bazen çok kritik ilaçların Avrupa ülkelerindeki tedarikinde meseleler yaşanıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.