Dolar 37,8554
Euro 41,1779
Altın 3.695,31
BİST 9.348,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 23°C
Az Bulutlu
Elazığ
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 10°C

“Ukrayna – Rusya anlşması bir kaç haftada gelebilir”

ABD’nin Ukrayna ve Rusya Özel Başkanlık Temsilcisi Keith Kellogg bir barış planının birkaç gün yahut birkaç hafta içinde gelebileceğini söyledi.

“Ukrayna – Rusya anlşması bir kaç haftada gelebilir”
REKLAM ALANI
18 Şubat 2025 21:01
30

ABD’nin Ukrayna ve Rusya Özel Başkanlık Temsilcisi Keith Kellogg, savaşan iki ülke için bir barış planının birkaç gün yahut birkaç hafta içinde gelebileceğini söyledi.

Kellogg, ABD Başkanı Donald Trump’ın meşhur süratli karar alma sürecine atıfta bulunarak, Münih Güvenlik Konferansı’ndaki bir yan aktiflikte delegelere, “Trump vaktindeyim,” dedi.

ARA REKLAM ALANI

“Bugün sizden bu işi yapmanızı isteyecek ve yarın neden çözülmediğini bilmek isteyecek,” dedi yakın vakitte masaya yatırılan barış görüşmelerinde Ukrayna ve müttefik ülkeler için kıymetli bir müzakereci olan Kellogg.

“Bize biraz nefes alma alanı ve vakit vermelisiniz, lakin bunu söylerken altı aydan bahsetmiyorum, günlerden ve haftalardan bahsediyorum,” dedi.

Çift istikametli yaklaşım

Kellogg, şu anda ABD temsilcilerinin Rusya ile ve Ukrayna ve müttefik ülkelerle farklı başka irtibat kurduğu, barış görüşmelerinde “çift yönlü” bir yaklaşım olduğunu söyledi. Kellogg, kendi ismine, ikinci küme ismine çalıştığını ve daha evvelki ABD tekliflerinin tersine, hem Ukrayna’nın hem de Avrupa’nın bu görüşmelerin bir kesimi olması gerektiğinde ısrar etti.

“Müttefikleri yanınızda getirmelisiniz. Onlar [Ukrayna ve Avrupa] bir rol oynayacak mı? Elbette oynayacaklar. Bunu kimseyi dışlayarak yapamazsınız,” dedi.

“Bunun kalıcı ve sürdürülebilir bir barış olduğundan emin olmak istiyoruz,” diye ekledi.

Avrupa barış görüşmeleri için fizikî olarak masada olmayabilir

Kellogg daha sonra Avrupa’nın barış görüşmeleri için fizikî olarak masada olmayabileceğini fakat bölgenin çıkarlarının dikkate alınacağını açıkladı.

Ukrayna için güvenlik garantisi şimdi kesin değil

“Yapmak istemediğimiz şey büyük bir küme tartışmasına girmek,” dedi.

Ukrayna için muteber bir güvenlik garantisi için gereklilikleri ana çizgileriyle açıklayıp açıklayamayacağı sorulduğunda Kellogg şimdi bunu yapamayacağını söyledi.

“Şu anki yanıt hayır,” dedi ve konferansta Ukrayna ve Avrupa’dan görüş toplamak için bulunduğunu belirtti. Bazen ABD’nin “sadece kendi bakış açısından bakma sorunu” yaşadığını ekledi.

Küresel savunma ve güvenlik yetkilileri, Ukrayna’nın geleceği, Rusya ile barış görüşmeleri ve Avrupa’nın güvenlik ve savunma mimarisinin yine şekillendirilmesinin ön planda olduğu yıllık üç günlük konferans için Almanya’nın Münih kentinde toplandı.

Avrupa’nın iştiraki konusunda telaşlar

Bu hafta, Lider Trump’ın Putin ve daha sonra Zelenskyy ile farklı ayrı telefon görüşmeleri yapmasının akabinde bir barış mutabakatına yönelik beklentiler tekrar ön plana çıktı. Trump, başlangıçta Washington ile Moskova ortasında ikili bir mutabakat yapılabileceğini belirttikten sonra, daha sonra Ukrayna’nın Zelenskyy’sinin “birçok öbür kişiyle” birlikte dahil olacağını söyledi.

Yine de, Avrupa’nın müzakerelere iştiraki konusundaki telaşlar, üst seviye AB yetkililerinin onlar olmadan kalıcı bir barış olamayacağı konusunda ısrar etmesiyle olayı gölgeledi.

Cumartesi günü Kellogg ile birlikte bir panelde konuşan Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, “herhangi bir” barış muahedesine değil, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü garanti eden bir mutabakata ulaşmanın kritik olduğunu söyledi. Avrupa ile ABD ortasındaki uzun transatlantik bağlar göz önüne alındığında, Avrupa’nın görüşmelerden dışlanmasının “siyasi olarak kabul edilemez” olacağını kelamlarına ekledi.

İzlanda Başbakanı Kristrún Frostadóttir de izleyicilerden gelen delegelere hitap ederek, Avrupa’nın içinde yeni ABD idaresine karşı genel bir tedirginlik duygusu olduğunu belirtti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.