Dolar 37,8554
Euro 41,1779
Altın 3.695,31
BİST 9.348,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 23°C
Az Bulutlu
Elazığ
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 10°C

Saniyede 100 km! Rusya’nın, Mars’a 30 günde gidecek plazma motoru var

Rusya’nın nükleer araştırma kurumu Rosatom, uzay seyahatlerinde ihtilal yaratabilecek yeni bir plazma motoru geliştirdiğini duyurdu. Izvestia gazetesine nazaran, bu itki sistemi sayesinde Mars’a yalnızca 30 ila 60 gün içinde ulaşmak mümkün olacak …

Saniyede 100 km! Rusya’nın, Mars’a 30 günde gidecek plazma motoru var
REKLAM ALANI
17 Şubat 2025 17:00
31

Rusya’nın nükleer araştırma kurumu Rosatom, uzay seyahatlerinde ihtilal yaratabilecek yeni bir plazma motoru geliştirdiğini duyurdu. Izvestia gazetesine nazaran, bu itki sistemi sayesinde Mars’a yalnızca 30 ila 60 gün içinde ulaşmak mümkün olacak. Klâsik kimyasal roketlerin tersine, bu yeni motor yakıt yakmak yerine manyetik bir plazma ivmelendirici kullanarak itiş sağlıyor. İşte detaylar…

Rusya’nın yeni plazma motoru ile Mars’a 30 günde seyahat mümkün mü olacak?

ARA REKLAM ALANI

Rosatom’un açıklamasına nazaran, plazma motorları hidrojen yakıtı kullanarak elektron ve protonları saniyede 100 kilometre sürate kadar çıkarabiliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, klâsik roketlerde bu sürat saniyede 4,5 kilometre civarında kalıyor. Bu sayede, Mars’a seyahat mühleti büyük ölçüde kısalırken, astronotların maruz kalacağı radyasyon ölçüsü da kıymetli ölçüde azalacak.

Şu anda, plazma motorunun laboratuvar prototipi, Rosatom’un Troitsk Araştırma Enstitüsü’nde test ediliyor. Şu ana kadar yapılan deneylerde motorun 2.400 saatten fazla kesintisiz çalışabildiği belirtiliyor. 2030 yılına kadar tam ölçekli bir uçuş modeli geliştirilmesi planlanıyor. Lakin şimdi bağımsız bilimsel doğrulamalar yayınlanmadığı için, motorun sahiden vaat edilen performansa ulaşıp ulaşamayacağı bilinmeyen.

Dünya, 2029’da Apophis Asteroidi ile yüz yüze gelecek!

Apophis isimli dev bir asteroit, 13 Nisan 2029’da Dünya’nın yalnızca 32 bin kilometre yakınından geçecek. Pekala, tehlikeli mi?

Bu ortada, son yıllarda ABD, Çin ve özel uzay şirketleri de nükleer ve plazma tabanlı itki sistemleri üzerinde aslında çalışıyor. ABD merkezli RocketStar Inc. kısa mühlet evvel füzyon güçlü bir elektrikli itki motoru olan FireStar Drive’ı tanıtmıştı. Ayrıyeten ABD Uzay Kuvvetleri, Michigan Üniversitesi liderliğinde yürütülen ve mikro reaktörler kullanarak elektrikli itki sistemleri geliştirmeyi amaçlayan bir projeye 35 milyon dolar fon ayırdı.

Açıkçası, Rusya’nın plazma motoru, bu alandaki yarışta büyük bir ilerleme kaydetmöiş üzere görünse de, teknolojinin şimdi bilimsel olarak bağımsız biçimde doğrulanmadığını söylemekte yarar var. Lakin şayet başarılı olursa, insanlığın derin uzay keşiflerinde büyük bir dönüm noktası olabilir.

Sizce plazma motorları, uzay seyahatinde kimyasal roketlerin yerini alabilir mi? Mars’a seyahatin 30 güne inmesi mümkün mü? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…


REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.