Dolar 37,8554
Euro 41,1779
Altın 3.695,31
BİST 9.348,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 23°C
Az Bulutlu
Elazığ
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 10°C

Japonya, 2024’te rekor cari fazla elde etti

Japonya’nın cari hesap fazlası geçen yıl bilgilerin hesaplanmaya başlandığı 1985 yılından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Japonya, 2024’te rekor cari fazla elde etti
REKLAM ALANI
11 Şubat 2025 04:00
38

Japonya’nın cari hesap fazlası geçen yıl rekor düzeye çıktı, zayıflayan yen, ticaret açığını rahatça telafi etmeye yardımcı olan yabancı yatırım getirilerini artırdı.

Cari hesaptaki fazlalık 2024’te 29,3 trilyon yen (192,67 milyar dolar) oldu ve bu, karşılaştırılabilir bilgilerin yayımlanmaya başladığı 1985’ten bu yana en yüksek yıllık cari fazla oldu. 2024 yılınca cari fazla bir evvelki yıla nazaran yüzde 29,5’lik bir artış yaşamış oldu.

ARA REKLAM ALANI

Japon şirketleri, yabancı firma satın alımları da dahil olmak üzere yurtdışında büyümeyi sürdürdükçe, menkul değerlerden ve direkt yurtdışı yatırımlarından elde edilen birincil gelir, rekor 40,2 trilyon yen fazlayla en büyük itici güç olmaya devam etti.

Ticaret açığı, araba ve çip üretim ekipmanlarının süratli ihracatı ve güç ithalatının daha düşük maliyetleri sayesinde yüzde 40 daralarak 3,9 trilyon yene geriledi.

Ülkenin cari hesap fazlası bir vakitler ihracat gücünün bir işareti ve inançlı liman yen’e olan itimadın bir kaynağı olarak görülüyordu.

Ancak kompozisyon, güç ithalatının maliyetindeki artış ve Japon şirketlerinin açık deniz imalatındaki artış nedeniyle ticaretin artık fazla üretmemesiyle son on yılda değişti.

Japonya artık, faiz ödemelerini ve geçmiş yurtdışı yatırımlarından elde edilen temettüleri içeren güçlü birincil gelir ziyadesiyle ticaret açığını telafi ediyor.

Yurtdışında kazanılan paralar tekrar yurt dışında tutuluyor

Ancak yurtdışında kazanılan bu tıp gelirlerin büyük kısmı, yen’e dönüştürülüp yurda geri gönderilmek yerine yurtdışına tekrar yatırılıyor ve analistler bunun Japon para ünitesini zayıf tutuyor olabileceğini söylüyor.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, “Yurt dışına yapılan yatırımlar, yurt içinde yapılan yatırımlardan daha yüksek getiri sağladığı için geri dönmek için hiçbir neden yok” dedi.

Japonya şu anda, en büyük ihracat noktası olan ABD’den, Lider Donald Trump’ın Cuma günü Başbakan Shigeru Ishiba’nın birinci Beyaz Saray ziyareti sırasında yaptığı davet olan 68,5 milyar dolarlık yıllık ticaret fazlasını kapatması tarafında baskı görüyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.