2035’te Avrupa’daki hibrit araçların sonu mu geliyor?
Avrupa Birliği’nin 2035 yılından itibaren sırf sıfır emisyonlu araç satışına müsaade vereceği kararına dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Almanya merkezli Der Spiegel mecmuasının haberine nazaran, Avrupa’daki plug-in hibritler ve menzil uzatıcı elektrikli …

Avrupa Birliği’nin 2035 yılından itibaren yalnızca sıfır emisyonlu araç satışına müsaade vereceği kararına dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Almanya merkezli Der Spiegel mecmuasının haberine nazaran, Avrupa’daki plug-in hibritler ve menzil uzatıcı elektrikli araçların satışına devam edilmesi için bir esneklik tanınabilir. Detaylar haberimizde…
2035’te yalnızca sıfır emisyonlu araçlar mı olacak? Hibritler için yeni bir umut doğuyor!
Avrupa Birliği ve otomotiv bölümü temsilcileri ortasında, 5 Mart’ta açıklanacak yeni bir dayanak planı için görüşmeler sürüyor. Tartışmaların odak noktası, 2035’te içten yanmalı motorların büsbütün yasaklanmasına yönelik kararın esnetilip esnetilemeyeceği.
Otomotiv dalından büyük baskı var!
Avrupa’daki otomotiv üreticileri, 2035 maksadının ertelenmesi yahut esnetilmesi için uzun müddettir baskı yapıyor. Ayrıyeten, 2025’te yürürlüğe girecek yeni emisyon standartlarını karşılayamayan üreticilere uygulanacak cezaların kaldırılması talep ediliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, daha evvel yaptığı açıklamalarda teknolojik tarafsızlık ilkesine vurgu yaparak, e-yakıtlar (sentetik yakıtlar) ve öbür alternatif tahlillerin de devreye sokulabileceğini belirtmişti.

140 beygirlik full hibrit Dacia Sandero geliyor!
Dacia Sandero için beklenen haber geldi. CEO Denis Le Vot, Sandero’nun full hibrit versiyonunun ayrıntılarını paylaştı.
Bunun yanı sıra, Avrupa Komisyonu’nun stratejik diyaloğu başlatırken bölüme daha fazla yatırım esnekliği sunacağını açıklaması, hibrit araçların büsbütün yasaklanmaktan kurtulabileceği istikametindeki beklentileri bir epey artırıyor. İşte 2035’ten sonraki muhtemel senaryolar…
2035 sonrası için alternatif senaryolar
Brüksel’de tartışılan mümkün senaryolar ortasında:
- CO2 emisyon hudutlarını aşan üreticilere yönelik cezaların ertelenmesi
- Emisyon amaçlarının gelecekte daha düşük düzeylere çekilerek telafi edilmesi
- 2035 sonrası plug-in hibrit araçların satışına belli kaideler altında devam edilmesi

Ancak, Der Spiegel mecmuasının bu duruma eleştirel yaklaştığını belirtelim. Hudutların gevşetilmesi, elektrikli araç fiyatlarının yüksek kalmasına ve tüketicilerin uygun fiyatlı BEV (bataryalı elektrikli araç) seçeneklerine ulaşmasını zorlaştırabilir deniyor.
Muhtemelen, Mart ayındaki açıklamalar, Avrupa’daki otomotiv geleceğini şekillendirecek kıymetli kararları içerecek. Hibrit ve elektrikli araçların geleceği, bu görüşmelerden çıkacak sonuçlara bağlı olacak. Pekala, sizce plug-in hibrit araçların 2035 sonrası da satılmaya devam etmesi yanlışsız bir karar mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz…