Süpersonik uçuş teknolojisinde büyük gelişme! Yüzde 50 daha süratli ve sessiz
Boom Supersonic kurucusu ve CEO’su Blake Scholl, şirketin geliştirdiği yeni süpersonik uçuş teknolojisi “Boomless Cruise” hakkında açıklamalarda bulundu. Bu teknoloji, süpersonik süratte uçuşları %50’ye kadar daha süratli hale getirirken, yerde …

Boom Supersonic kurucusu ve CEO’su Blake Scholl, şirketin geliştirdiği yeni süpersonik uçuş teknolojisi “Boomless Cruise” hakkında açıklamalarda bulundu. Bu teknoloji, süpersonik süratte uçuşları %50’ye kadar daha süratli hale getirirken, yerde duyulabilir bir sonik patlama oluşmasını engelliyor.
Boom Supersonic, Boomless Cruise isimli Süpersonik uçuş teknolojisini tanıttı
Boomless Cruise, şirketin XB-1 test uçağıyla gerçekleştirilen birinci süpersonik uçuş sırasında üç sefer muvaffakiyetle test edildi. Teknolojinin temelinde “Mach cutoff” olarak bilinen fizikî prensip bulunuyor. Bir uçak gereğince yüksek bir irtifada ses bariyerini aştığında oluşan sonik patlama atmosferde kırılarak üst yanlışsız yönleniyor ve yere ulaşmadan kayboluyor. Bu prensip birtakım askeri süpersonik uçaklarda teorik olarak bilinse de Boom Supersonic bu teknolojiyi ticari havacılığa uyarladığını belirtti.
How did that work? It's actually well-known physics called Mach cutoff.
When an aircraft breaks the sound barrier at a sufficiently high altitude, the boom refracts in the atmosphere and curls upward without reaching the
ground. It makes a U-turn before anyone can hear it.— Blake Scholl 🛫 (@bscholl) February 10, 2025
Ses dalgalarının camdan geçen ışık ışınları üzere eğildiğini vurgulayan Scholl, ses suratının atmosferde sıcaklığa bağlı olarak değiştiğini ve yüksek irtifalarda daha soğuk havanın bu kırılmayı artırdığını tabir etti. Böylelikle gerçek irtifa ve hava şartları sağlandığında sonik patlama yere ulaşmadan atmosferde kaybolabiliyor.

Elektrikli araba yeni şarj fiyatları – 2025
Elektrikli araç kullanıcıları için şarj istasyonlarının yeni fiyatları açıklandı. İşte elektrikli araba yeni 2025 şarj fiyatları…
Boomless Cruise teknolojisinin çalışabilmesi için uçakların ses bariyerini aşacak kadar güçlü motorlara ve yüksek irtifada uçabilecek kapasiteye sahip olması gerekiyor. Ayrıyeten sonik patlamanın yayılımını gerçek bir formda varsayım edebilen güçlü algoritmalara ve gerçek vakitli hava durumu bilgilerine muhtaçlık duyuluyor. Boom Supersonic, geliştirmekte olduğu Symphony motorlarının bu ihtiyaçları karşılayacağını belirtti.
Overture isimli süpersonik yolcu uçağında kullanılacak olan Boomless Cruise teknolojisi uçağın otomatik pilot sistemine entegre edilecek. Sistem pilotlara en süratli ve en verimli irtifayı önerirken “boomless” modu ile en sessiz ve süratli uçuş suratını otomatik olarak seçecek.
Boomless Cruise suratlarının hava şartlarına bağlı olarak Mach 1.1 ile Mach 1.3 ortasında değişeceği belirtiliyor. Daha yüksek süratlerde ise sonik patlamanın yerde duyulmasının kaçınılmaz olduğu söz edildi.
Boom Supersonic bu teknolojinin mevcut düzenlemeler nedeniyle ABD kara alanı üzerinde uygulanamadığını lakin regülasyonların güncellenmesi için yetkililerle iş birliği yapmayı planladıklarını açıkladı.
Boomless Cruise’un şirketin halihazırda sunduğu Mach 0.94 ve Mach 1.7 sürat seçeneklerine ek olarak yeni rota imkanları sağlayacağı, bilhassa ABD’nin doğu ve batı kıyıları ortasındaki uçuş müddetlerini 90 dakika kadar kısaltabileceği vurgulandı.
Yazar Profili

Diğer Yazılar
Gündem8 Temmuz 2025Üzerinden 20 bin TL çıkan dilenci!
Spor7 Temmuz 2025Yeni transfer ilk antrenmanına çıktı.
Gündem7 Temmuz 2025Muğla’da deprem!
Gündem6 Temmuz 2025Milli Savunma Bakanlığı açıkladı: 5 şehidimiz var!